уторак, 28. јул 2015.

Avon proizvodi made in China ?!

S vremena na vreme pročitam/čujem (ređe, jer svi smo mi "jaki" na tastaturi, a uživo i ne baš) da su Avon proizvodi kineski proizvodi. Takav komentar me veoma iznervira, jer još uvek nisam naučila kako da budem neosetljiva na ljudsko neznanje. Takav komentar je čist primer opšte neobaveštenosti i manjka opšte kulture. Smatram da je ovaj post neophodan, jer nažalost ima mnogo onih koji nisu upućeni o nekoj temi, ali daju sebi za pravo da je komentarišu. Ili što je još gore, nisu probali nijedan proizvod, ali znaju da ne valja.

Pa da onda razjasnimo neke stvari...
Kao što možete primetiti, danas se na etiketama mnogih proizvoda nalazi natpis "Made in China." Uglavnom su to odeća, obuća, torbe... Nekako smo "oguglali" na to, jer su Kinezi ušli na naše tržište pre otprilike 10-15 godina, tako da smo navikli da se skoro sve proizvodi u Kini.

Iskoristiću primer brendirane sportske obuće, koju u Srbiji nose skoro svi, i koja je odraz nekog prestiža (za one kojima je to bitno). Iako postoje i kopije takve obuće, koju dizajniraju i prave Kinezi, ja u ovom primeru mislim na original. Jer i na etiketi tog originala piše "Made in China" ili neka druga siromašna i mnogoljudna zemlja.

A zašto je to tako? I pored toga što je sada Internet dostupan skoro svima, a time i gomila informacija, mnogi i dalje ne znaju zašto ili što je još gore, misle da je takav original isti kao i taj "fejk" proizvod, tj. da je sve to kinesko. Uspešne kompanije, kako bi ostvarile što veći profit i smanjile troškove poslovanja, a da pri tome ne smanje kvalitet svojih proizvoda, okreću se proizvodnji u Kini ili u njoj sličnim zemljama. Kina je zemlja jeftine radne snage, pa je iz tog razloga ona najčešći izbor. Kompanije koriste svoj materijal (koji je kvalitetniji od onog koji se u Kini koristi za njihove proizvode) i šalju ga u Kinu, kako bi se tamo sklopio/sašio/napravio proizvod po nižoj ceni nego što bi to moglo u zemlji proizvođača.

Sada kada smo to razrešili, nadam se da je jasno zašto na većini Avon proizvoda piše "Made in China." To znači da je ambalaža napravljena u Kini, ali NE ZNAČI DA JE AVON PROIZVOD NAPRAVLJEN U KINI! Na svakoj ambalaži Avon proizvoda na vrhu etikete piše "AVON COSMETICS ENGLAND", a pri dnu piše uglavnom "Made in China", mada na pojedinim, pri dnu piše i "Made in Poland."


Kompanija koja je 1989. godine prva objavila prestanak testiranja proizvoda nad životinjama, koja koristi savremenu tehnologiju i prirodne sastojke, koja proizvodi proizvode koji ne oštećuju ozonski omotač i štampa materijal na recikliranom papiru, sigurno neće proizvoditi svoje proizvode u Kini. Ali zato, ambalaže za svoje proizvode pravi u toj zemlji kako bi smanjila svoje troškove, ali ne na uštrb kvaliteta svojih proizvoda.

Garancija koju Avon nudi svojim potrošačima je "100% satisfaction guaranteed", odnosno 100% zagarantovano zadovoljstvo njihovim proizvodima. Da li mislite da bi davali takvu garanciju da štede na kvalitetu svojih proizvoda? :)

P.S. Nadam se da će Vam se svideti malo drugačiji post i da će Vam biti koristan. Nadam se i da nećete pogrešno protumačiti ono što sam želela reći. :) 

6 коментара:

  1. Totalno si u pravu. Treba samo mucnuti glavom.

    ОдговориИзбриши
  2. Super ideja za post i super post. Podržavam.

    ОдговориИзбриши
  3. Djurdja Oriflame_porudzbina6. август 2015. 11:22

    I ja sam imala isti problem vezano za Oriflame. Mada takve konstatacije dolaze od neinformisanih ljudi koji misle da su uvek i za sve u pravu.... Ali,nek si im rekla! 😉😊

    ОдговориИзбриши